BOUWERS VAN BAJESDORP

We zijn een gemengde club mensen, oude bewoners van het voormalige Bajesdorp en nieuwe enthousiastelingen. We werken in de kunst, of zijn op een andere manier sociaal-activistisch bezig.

We zijn omringd door een groot netwerk van vrienden – het netwerk dat we over de afgelopen jaren hebben opgebouwd door al onze activiteiten.

Ons kernteam

Femke woont sinds 2009 in Bajesdorp. Ze richtte theatergroep Company RavArt op waarmee ze door Europa en daarbuiten toert. Ze schrijft daarnaast muziek voor viool, electronica en stem en treedt hiermee op onder de noemer ‘Bird in a Glasshouse’ waarmee ze in 2015 de finale van de Art-Rocks competitie won. Ze was voor en tijdens Bajesdorp betrokken bij andere vrijplaatsen, broedplaatsen en underground-initiatieven, waaronder De Valreep, ADM, Lola Lik, de ADEV en het Vrijplaatsenakkoord. Martin woont sinds 2003 in Bajesdorp en werkt zelfstandig als theatertechnicus en lichtontwerper. Sinds 2001 doet hij dit onder andere voor choreografen en theatermakers Nicole Beutler, Keren Levi, Ivana Müller en David Weber Krebs. Ook begeleidt hij studenten van de afdeling SNDO (School voor Nieuwe DansOntwikkeling) van de Academie voor Theater en dans aan de AHK bij hun afstudeervoorstellingen. Naast zijn werk is hij actief als muzikant bij het trio Whittlesea’s Epic Elixier en is hij een van de initiatiefnemers en oprichters van Vereniging VrijCoop.

Marije is geluidskunstenaar en muzikaal hacker. Ze ontwerpt, codeert, bespeelt en maakt performances met nieuwe electronische instrumenten. Ze is in dat kader bestuurslid van kunstenaarsvereniging ‘instrument inventors initiative’ (iii) en maakt onderdeel uit van de Netherlands Coding Live meetup. Daarnaast werkt ze samen in projecten met New Emergences en organisaties als STEIM, Baltan, Fiber, en Oorsprong Curators Series. Ze is ook een van de initiatiefnemers en oprichters van VrijCoop.

Lisa is theaterwetenschapper en dramaturg. Haar wetenschappelijke werk is gericht op postkoloniale vragen in de kunst. Ze begeleidde als mentor studenten bij SNDO (School voor Nieuwe DansOntwikkeling), gaf wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam, en werkt als dramaturg voor choreografen en theatermakers zoals Edit Kaldor, Toneelgroep Oostpool, Hyoung Min Kim en Oneka von Schrader. Arthur is curator, dramaturg en maker in het theater. Zijn werk is een onderzoek naar de functie van kunst, specifiek theater, in een lokale gemeenschap. Hij werkt vanuit verschillende posities bij verschillende organisaties, zoals het collectief Theaterstraat in broedplaats De Rietwijker, Over het IJ Festival en Winters Binnen. Daarnaast geeft hij regelmatig gastles in o.a. dramaturgie, en in de ethiek van community art, bij o.m. de opleidingen DAS Theatre en Theaterdocent Verkort van de AHK Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Als vrijwilliger is hij bestuurslid bij de Cultuurtafel Noord en de Stichting Buurthuis Van der Pek.

Nina werkt als autonoom documentairemaker en fotograaf. In kleine verhalen, met een zwak voor de underdog, onderzoekt ze hoe de mens zichzelf staande probeert te houden in momenten van twijfel en onrust. Ze gelooft dat we elkaar veel meer nodig hebben dan we toegeven. “Ik heb een groot vertrouwen in collectief denken en leven. Voor mij is Bajesdorp een voorbeeld voor een ander soort toekomst; minder individualistisch, minder ego, meer samen. Daar wil ik onderdeel van zijn!”

Ik ben Bram, iemand die op zijn 20ste verzeild is geraakt in krakend Amsterdam. Velen jaren gekraakt voor woning maar vooral voor vrijplaatsen ter bevordering van de kunsten. Van huis uit veel geleerd over klussen en bouwen, werkzaam als theatertechnicus bij theater Perdu en samen met Barbara trotse ouder van een kleintje. Ik kijk er naar uit om nieuwe woonvormen te ontginnen en verder te bouwen.

Barbara is sinds maart 2020 onderdeel van toekomstige bewoners van het Nieuwe Bajesdorp. Ze was jarenlang programmeur bij onafhankelijke cultureel centrum Vondelbunker, studeerde Museologie en Geschiedenis en werkt nu het onderwijs. Barbara wil graag in Bajesdorp wonen omdat ze graag met een diverse groep mensen wil wonen, die zich richten op een duurzame toekomst en waar winst maken niet belangrijk is.

Elke is sinds januari 2023 onderdeel van het Bajesdorp collectief.

Indigo is sinds januari 2023 onderdeel van het Bajesdorp collectief.

Mohamed is sinds januari 2023 onderdeel van het Bajesdorp collectief.

Iris is sinds september 2023 onderdeel van het Bajesdorp collectief.

Ola is sinds december 2023 onderdeel van het Bajesdorp collectief.

Wes is sinds december 2023 onderdeel van het Bajesdorp collectief.

GROND, collective space is sinds december 2023 officieel onderdeel van het Bajesdorp collectief.

Grond is a group of artists, activists, and chefs running a black box theater and performance space, gardens, a canteen, and studios in the new Bajesdorp building. https://grond.community/

Oudgedienden

Jonathan, Henner, Guro, Tim, Thomas, Simon, Selina, Simon, Aynouk, Anas, Anastasis, Abriël, Ana en Joram staan mede aan de wieg van dit project. Zij gaan niet (meer) in het nieuwe pand wonen, maar droegen wel hun onmisbare expertise bij.