De deadline was 21 mei 2021.

GEZOCHT: Nieuwe leden voor collectief en creatief wonen en werken in de nieuwbouw-broedplaats van Bajesdorp

Op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam, waar we als Bajesdorp-community al tientallen jaren actief zijn, bouwen wij een permanente woon-werkbroedplaats voor kunstenaars en activisten. Het pand komt in collectief en solidair eigendom, waardoor niemand winst maakt van onze huur en we de gentrificatie van Amsterdam bestrijden. We realiseren 11 zelfstandige woningen en 9 ateliers/werkruimtes, met op elk van de 3 verdiepingen een gemeenschappelijke ruimte, en op de begane grond komt een klein theater. De verwachte oplevering is begin 2023.

In het collectief dat werkt aan deze unieke plek zijn nog een aantal plekken beschikbaar! Je kunt je opgeven om in de broedplaats te komen werken of wonen, of voor een combinatie van die twee. Ook kan je je aanmelden als je samen met andere kunstenaars en collectieven in het theater wil werken.

Op het gebied van wonen is er momenteel met name plek voor mensen die zich solo aanmelden of voor koppels die op beperkte ruimte met elkaar willen wonen. Qua werkruimte is er zowel plek voor solo-artiesten als collectieven. De woningen en werkplekken worden casco opgeleverd.

Diversiteit en gelijkwaardigheid

Vanaf deze aanmeldingsronde krijgen diversiteit en gelijkwaardigheid nog meer aandacht. We denken daarbij zo veel mogelijk vanuit een intersectioneel perspectief. We kijken in het bijzonder uit naar aanmeldingen van Mensen van Kleur (BIPOC’s) en personen met een (functie)beperking die gemotiveerd zijn om een actief onderdeel uit te maken van onze groep.

Tot nu is onze groep overwegend wit en zonder functiebeperking. We zijn ons bewust van de systematische privileges die zorgen voor ongelijkheid op de huizenmarkt en hier willen we actief verandering in brengen. Ons project is een unieke kans om in Amsterdam permanente en betaalbare werk- en woonruimte te realiseren voor een gemeenschap die een breed spectrum aan etniciteit, klasse, gender, religie, leeftijd, seksuele geaardheid en lichamen omvat.

Nu er een aantal plekken beschikbaar zijn voelen wij de urgentie om stappen te zetten richting een inclusieve stad die voor iedereen betaalbaar en veilig is, en waar iedereen zich vanzelfsprekend en gelijkwaardig mede-eigenaar kan voelen.

Het realiseren van een nieuw gebouw is een intensief proces. We zijn dan ook op zoek naar mensen die onze gedeelde waarden in grote lijnen onderschrijven (creativiteit, duurzaamheid, autonomie en sociaal) en die bereid zijn tijd te investeren. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk elkaar te blijven uitdagen, aanvullen, inspireren en verrassen. Dat komt bij ons voort uit artistieke, persoonlijke en politieke overtuigingen.

Huidige samenstelling

Wij zijn een groep activisten en kunstenaars werkzaam in de podiumkunsten, geluidskunst, film en fotografie, educatie, communicatie, techniek en geestelijke gezondheidszorg. We bestaan uit oud-krakers, woonactivisten, duurzaamheid visionairs en feministen. Momenteel bestaat onze groep uit 14 mensen, waaronder drie koppels – twee met baby. Sommige van ons zijn onderdeel van de LHBTI+ community. Ons jongste lid is nog geen half jaar oud, de oudste vijftig, en ons leeftijdsgemiddelde ligt daarmee rond de 35. Binnen de groep leven verschillende passies zoals het maken van muziek, basketbal spelen, zwemmen, lezen en schrijven van poëzie, (moes)tuinieren en wandelen.

Gezocht

We zijn op zoek naar kunstenaars en activisten die onze gemeenschap op verschillende vlakken aanvullen en kunnen bijdragen aan de kruisbestuiving op sociaal, cultureel, persoonlijk en artistiek vlak.

Naast verschil zijn we natuurlijk ook op zoek naar persoonlijke en politieke affiniteit: we gaan nog veel met elkaar brainstormen, vergaderen, ontwerpen, organiseren, klussen en schoonmaken. We nemen beslissingen op basis van consensus; dus niet ‘meeste stemmen gelden’ maar samen zoeken totdat we het allemaal eens zijn of er in ieder geval geen zwaarwegende bezwaren meer leven in de groep. Dat moet je maar zien zitten met ons – en wederzijds. Daarom is een klik- of kennismakingsperiode onderdeel van onze procedure. Je hoeft je dus niet meteen helemaal aan ons te verbinden voordat je weet wat je aan ons hebt, en vice versa.

Doelstelling van het project is het creëren van betaalbare woon- en werkruimte. Er wordt vooral sociale huur (<750 euro) gerealiseerd, en een klein deel middeldure woonruimte (<1000 euro). Als je inkomen hoger is dan de hiervoor gestelde grenzen, kom je niet in aanmerking. Zie ook: https://www.wooninfo.nl/vraagbaak/woning-zoeken/huisvestingsvergunning/

Omdat het nieuwe pand een officiële broedplaats wordt, is een van de afwegingen voor het toelaten van leden wat daarmee het totaal aantal kunstenaars in de groep is dat door de CAWA erkend wordt of kan worden. Zie ook: https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/ateliers-broedplaatsen/voorwaarden/

Aanmelden om mee te doen

Meld je aan in welke vorm je wil via meedoen@bajesdorp.nl. Als je kunstenaar bent, stuur dan iets van een portfolio mee of wat anders waardoor we ook artistiek een indruk van je kunnen krijgen. In ieder geval is het fijn als je in wil gaan op de volgende vragen:

  • Wie heeft ons nodig? Vanuit welke behoefte of verlangen zou jij graag deel uitmaken van Bajesdorp?
  • Wie denk jij hebben wij nodig? Welke eigenschap of ervaring verwacht je toe te voegen aan Bajesdorp?
  • Waarom spreekt het wonen en/of werken in een collectief verband je aan? Heb je hier al ervaring mee, en/of wat verwacht je hiervan?
  • Ben je een door de CAWA erkend kunstenaar, of verwacht je voor deze erkenning in aanmerking te komen? Zo ja, kun je iets over je werk vertellen/laten zien?
  • Mocht je een werkruimte willen huren, waaraan zou deze dan moeten voldoen?
  • Mocht je woonruimte willen huren, wat is je woonsituatie? Woon je alleen, met (parttime) kind, met (parttime) partner(s) en/of met (parttime) huisdier? Heb je speciale woonbehoeftes?

Naast bewoners en atelierhuurders zoeken we ook mensen die samen met ons een nieuw podium voor experiment, uitwisseling en ontmoeting willen opzetten: https://bajesdorp.nl/wordpress/wp-content/uploads/2021/05/Bajesdorp-open-oproep-begane-grond.pdf