Binnenkort start de bouw van de eerste permanente, coöperatieve nieuwbouw-broedplaats voor wonen en werken in Amsterdam. Nog niet alle atelierwoningen zijn verdeeld! We zijn op zoek naar kunstenaars en activisten om samen te dromen, denken en vooral ook: doen. Sluit je nu aan, en kom hier wonen en/of werken vanaf eind 2023/begin 2024!

Verleden en heden
Onze Bajesdorp-community is twintig jaar geleden begonnen met het kraken van leegstaande cipierswoningen op het terrein van de vroegere Bijlmerbajes. Hier hebben we gewoon en gewerkt. We organiseerden festivals, sportieve evenementen, flmavonden, taallessen voor vluchtelingen, een buurtmoestuin, een VoKu, etc.

Helaas en ondanks ons verzet zijn de cipierswoningen gesloopt. Een nieuwe woonwijk verrijst op het gevangenisterrein. Maar we zijn er in geslaagd binnen die wijk een nieuwe broedplaats te realiseren, precies op de plek van de woning van de gevangenisdirecteur, waar ons cultureel centrum de Muiterij gevestigd was. Hier creëren we een permanente vrijplaats waar je betaalbaar, solidair, duurzaam en creatief samen kan wonen en werken.

Er bestaat straks geen individueel eigendom van het gebouw, of van een deel daarvan. Zelfs het collectief kan het niet verkopen. Het is permanent, niet tijdelijk. Het is een activistische beweging tegen de stroom van de neoliberale woonmarkt in, tegen gentrifcatie en vastgoed-speculatie. Huizen zijn om te wonen, niet voor de winst. We
werken hiervoor samen met vereniging VrijCoop.

Woningen, ateliers, café/cultuurkantine, theater en een tuin met voedselbos
Bijna alle woningen in het pand zijn sociale huurwoningen; en er zijn ook een paar middenhuur-woningen. De huurprijs van de ateliers is niet hoger dan de grens van de CAWA, die in Amsterdam samen met Bureau Broedplaatsen betaalbare ateliers faciliteert. Op de begane grond bouwen we ook een klein blackbox theater met een café/cultuurkantine. In de tuin komt een openluchttheater en een permacultuur voedselbos.

De beschikbare woningen zijn tussen de 27 en 49 m2. Dat is niet heel groot, maar die vierkante meters worden wel gecompenseerd in de hoogte van alle ruimtes: die is meer dan 4,5 meter. De woningen worden ‘casco++’ opgeleverd, dus wel met leidingen en elektriciteit, en met een eenvoudige keuken/sanitair/douche – maar je moet er zelf nog een vloer in moet leggen en de muren afwerken. We willen elkaar daarbij zoveel mogelijk gaan helpen. De woningen zijn verspreid over de 1e, 2e en 3e verdieping. Op elke verdieping zijn ook 1 of meer ateliers. Bovendien heeft elke verdieping een gedeelde ruimte met gedeeld balkon.

Je kan straks wel je fets bij ons parkeren, maar niet je auto. Metrostations Spaklerweg en Overamstel en treinstation Amsterdam Amstel zijn vlakbij.
Voor wie?
Bajesdorp is een broedplaats voor kunstenaars en activisten – in de breedste zin van het woord. De beschikbare woningen zijn offcieel bedoeld voor kunstenaars. Daarbij staan we open voor elke soort van artistieke praktijk en interpretatie van dat label. De huidige leden manifesteren zich in een waaier van artistieke en activistische activiteiten:
het zijn musici en muzikanten, theatermakers, community organisers, storytellers, geluidskunstenaars, flmmakers, onderzoekers, performers en technici uit vele hoeken van de Amsterdamse scene.

Deze diversiteit – niet alleen op professioneel vlak – willen we behouden en versterken. We geloven dat herkenning en vertegenwoordiging helend en inspirerend kunnen werken, net als spiegeling en tegenkleur. We hebben met elkaar al ervaren dat diversiteit de noodzakelijke kansen biedt om te leren en te groeien. We ontdekken bij onszelf en bij elkaar onze vooroordelen, en proberen die samen te overstijgen. We staan dus open voor aanmeldingen van mensen van alle leeftijden, culturele achtergronden, genders en seksuele voorkeuren. Bajesdorp wil zo niet alleen een diverse maar vooral ook inclusieve gemeenschap zijn en worden, die past bij ons ideaalbeeld van Amsterdam. Laten we dat samen ook tot werkelijkheid maken!
Wil je meedoen?
Stuur ons dan je aanmelding uiterlijk 30 oktober 2022, via meedoen@bajesdorp.nl. Je kan een mail schrijven, een video maken of een voice message sturen: kies de vorm die werkt voor jou. Hieronder vind je meer informatie over wat voor ons van belang is. Het is behoorlijk uitgebreid. Zo hopen we je een goed beeld te geven van waar je je voor aanmeldt. Voel je vrij om op deze punten in te gaan, en voeg vooral ook jouw visie, commentaar, behoeftes, verwachtingen en verlangens toe. Zo kunnen we alle aanmeldingen eerlijk met elkaar vergelijken. Waarom wil je meedoen met Bajesdorp? Waar ben je naar op zoek in een gemeenschap? Wat is de relatie tussen jouw idealen, toekomstdromen en -plannen met het wonen en weren in een coöperatieve broedplaats?
We houden je na je aanmelding uiteraard op de hoogte van hoe het proces verder gaat, waarbij we elkaar uiteraard gaan ontmoeten, zodat we van beide kanten een gevoel bij elkaar kunnen krijgen. We willen ons graag verbinden aan mensen die zich ook hard maken voor de zachte krachten in de stad, voor meer vrije ruimte, creativiteit, experiment, kunst, solidariteit, duurzaamheid en autonomie a la DIY-together. We zien er naar uit je te ontmoeten en samen te dromen en doen, ontwerpen en bouwen, delen en leven.
De procedure voor toelating van nieuwe leden wordt kort en intensief. Nadat we de aanmeldingen gelezen, gezien of gehoord hebben, worden passende kandidaten uitgenodigd voor een ontmoeting op 5 of 6 november. Daarna krijg je een reactie van ons op uiterlijk 15 november. Als het van jouw kant ook een positieve ontmoeting was, gaan we dan samen een zogenaamde klikperiode aan van 1 maand. Tot 15 december hebben we dan de tijd om er achter te komen of er een wederzijdse klik is om samen door te gaan in dit project.
Wat vraagt zo’n project en community van je?
Tijd, inzet, enthousiasme en geduld: die zijn noodzakelijk voor zo’n groepsproces. We hebben regelmatig werksessies in kleine groepjes, en ledenvergaderingen met z’n allen. Daarnaast zijn er af en toe hele dagen of weekends waarin we met elkaar aan de slag gaan.

Het soort werk dat erbij komt kijken is heel verschillend: praktisch, handen-uit-je-mouwen, technisch, sociaal, communicatie, administratie, etc. We zijn benieuwd naar je ervaring en talenten, maar kunnen nu al uit ervaring zeggen: vaak moet je ook dingen doen die je nog nooit gedaan hebt. Plezier in nieuwe dingen uitproberen komt dan van pas! Vertel ons in je aanmelding over wat je met je meeneemt en hoe je deze kennis en skills toe wil passen in dit project.
Financiële verplichtingen
Alle leden die na de klikperiode defnitief bij de groep komen doen een renteloze lening aan het project van €5000. Dit krijg je terug als je weer uit het pand zou verhuizen. Deze leningen zijn is noodzakelijk voor de fnanciering van het project. Als je een groter bedrag uit zou kunnen lenen, maak je het daarmee op solidaire wijze mogelijk dat andere nieuwe leden een lager bedrag uitlenen. Het proces waarin we als gemeenschap een pand gaan bouwen en exploiteren, zal intensief en veeleisend zijn. Daarom zoeken we naar actieve leden die niet alleen de kernwaarden van het project delen, maar er ook energie, tijd en kapitaal in kunnen steken. We weten maar al te goed dat dit een privilege is dat niet voor iedereen in gelijke mate beschikbaar is, en we streven er naar om manieren te vinden waarop we – door solidariteit en uitwisseling – onze community zo open en inclusief mogelijk kunnen houden.

CAWA definities
We zijn dus geinteresseerd in een diverse en brede opvattingen van kunstenaarschap. Voor een deel van de atelierwoningen geldt dat de defnities van de CAWA van toepassing zijn. Geef in je aanmelding of je al getoetst bent door de CAWA of niet; en zonee, of je verwacht door deze toetsing te komen. Lees hier meer: https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/ateliers/voorwaarden/
Samenvatting
In welke vorm dan ook – brief, email, video, audio-bericht/voice message – verwijs in je aanmelding zo veel mogelijk naar wat hierboven staat. Stuur als je wil zeker ook je CV, en/of links naar je werk of portfolio, want we zijn natuurlijk ook benieuwd naar je artistieke werk, en we denken je ook zo al wat te leren kennen. Heb je nog vragen voor ons? Neem dan contact met ons op via email of vraag het telefoonnummer aan.
aanmelding mag naar: meedoen@bajesdorp.nl
Vragen/bellen: vraag het telefoonnummer aan via anastasis@bajesdorp.nl