Donderdag 1 december jl. was een grote dag voor het Buren Compost Project. Na nominatie voor de prijs van Het Grondstoffen Lab &Co, pitchte initiatiefneemster Guro Falck Olsen precies goed en wist naast de juryprijs t.w.v. 1000,- € ook de publieksprijs in de wacht te slepen.

Het Lab &Co is een initiatief van De Gezonde Stad en Amsterdam &Co

De pitch:
“Mijn naam is Guro. Ik verdien mijn brood als circusdocente. Maar, ik ga jullie  vandaag niet leren jongleren. Ik ga vertellen over iets waar ik ook erg blij van  word, namelijk compost…. en mijn buren.  In de buurt waar ik woon hebben wij een moestuin. Omdat we vlak naast de  Bijlmerbajes wonen noemen we die de Bajestuin. Zoals alle moestuinen heeft de Bajestuin compost nodig.  En die krijgen wij van onze buren. Sinds ruim een jaar scheiden 50 gezinnen in  onze buurt hun keukenafval. Dit afval krijgt een tweede leven als voedzame  meststof voor de groenten in onze tuin. Veel mensen worden blij van ons Buren Compost Project. Wij, de vrijwilligers van  de tuin, alle buren die meedoen aan het recyclen, en de mensen die de groenten  eten in ons buurtcafé.  En de dingen waar we blij van worden, daar willen we meer van!  Dus, ik wil meer compost! Met andere woorden, ik wil het Buren Compost Project  uitbreiden. Ik wil het aantal huishoudens die hun afval scheiden verdubbelen.  Van 50 naar 100! Van de wekelijkse 150 liter compost naar 300 liter!  Ik wil ook meer contact met mijn buren! Nu heb ik mazzel, want in de loop van  de herfst heb ik 500 nieuwe buren gekregen: per augustus is de Bijlmerbajes  omgetoverd tot een asielzoekerscentrum. De nieuwe en de oude buren werken samen  om de compost op te halen: Zo wordt de ophaal-klus een sociaal gebeuren, waar  Nederlands geoefend kan worden en mensen elkaar leren kennen.  Er zit ook uiteraard een materiële kant aan het uitbreiden van ons project. Voor  €1000 kunnen wij een bakfiets aanschaffen, keukenafvalemmers inkopen,  compostbakken vergroten en info-folders drukken.  Met het Buren Compost Project behalen we drie doelen; we maken mensen actieve  deelnemers in de kringloop van afval tot voedsel, we zorgen voor compost voor  een bloeiende moestuin, en we creëren verbondenheid tussen mensen in een zeer  diverse buurt.  Hier word ik, en een heel bol andere mensen, echt blij van!”

Een videofragment met het dankwoord kun je hier bekijken.