Martin, Arthur en Nina zullen dinsdag 3 november tijdens het symposium ‘Het einde van de broedplaats?’ spreken over onze ervaringen met het opzetten van een vrijplaats in Amsterdam . Dit online symposium zal gaan over betaalbaarheid, duurzaamheid en zeggenschap in het Amsterdamse broedplaatsbeleid en wordt georganiseerd door Platform BK, Kunstenbond, de Werkgroep Kunst & Cultuur GroenLinks Amsterdam en huurders van broedplaatsen.

𝐻𝑒𝑑 𝑒𝑖𝑛𝑑𝑒 π‘£π‘Žπ‘› 𝑑𝑒 π‘π‘Ÿπ‘œπ‘’π‘‘π‘π‘™π‘Žπ‘Žπ‘‘π‘ ? 𝐸𝑒𝑛 π‘ π‘¦π‘šπ‘π‘œπ‘ π‘–π‘’π‘š π‘œπ‘£π‘’π‘Ÿ π‘π‘’π‘‘π‘Žπ‘Žπ‘™π‘π‘Žπ‘Žπ‘Ÿβ„Žπ‘’π‘–π‘‘, π‘‘π‘’π‘’π‘Ÿπ‘§π‘Žπ‘Žπ‘šβ„Žπ‘’π‘–π‘‘ 𝑒𝑛 π‘§π‘’π‘”π‘”π‘’π‘›π‘ π‘β„Žπ‘Žπ‘

‘Er gaat fors bezuinigd worden op broedplaatsen, als het aan de coalitiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad ligt. Dat zal betekenen dat veel van de huidige broedplaatsen verloren zullen gaan en er nauwelijks nieuwe bij zullen komen. Na 20 jaar broedplaatsenbeleid is het tijd voor herbezinning. In Amsterdam, het zogenaamde ‘creatieve laboratorium’ van ons land, is afgelopen decennia druk geΓ«xperimenteerd met tijdelijke contracten, instroom van jong talent, broedplaatsontwikkelaars en beheerders, en een dynamische β€˜IJzeren voorraad’, met krimp tot gevolg. Hoewel het beleid zich richtte op doorstroom, raakt de stad steeds meer verstopt, doordat er steeds meer sociale woningen en betaalbare ateliers verdwijnen en de markt worden opgeduwd. De vraag daarom is: hoe kan het anders? Tijdens dit symposium bespreken we met gentrificatieonderzoekers, experts en huurders de problemen van het huidige broedplaatsbeleid en verzamelen we inzichten hoe het anders kan, waarbij betaalbaarheid, duurzaamheid (in plaats van tijdelijkheid), en zeggenschap (van zowel huurders als van buurtgenoten) centraal staan.’

Het programma:

– Raymond Walravens (adviescommissie CAWA). Hij zal vertellen hoeveel er precies bezuinigd gaat worden en wat dat gaat betekenen.
– Roel Griffioen (gentrificatieonderzoeker en auteur van De Frontlinie: Bestaansonzekerheid in de Creatieve Stad, 2017) zal terugblikken op twintig jaar broedplaatsbeleid.
– Huurders van WOW (een broedplaats, voortgekomen uit een samenwerking tussen Stadsdeel Amsterdam West in samenwerking met Bureau Broedplaatsen Amsterdam en hotelier Sandra Chedi) zullen hun ervaringen met deze broedplaats delen. Hoe voelt het om twee jaar lang in een hotel te resideren?
– Huurders van Urban Resort (de broedplaatsontwikkelaar in Amsterdam met bijna twintig broedplaatsen) zullen vertellen over de problemen waar zij tegenaan liepen en het gebrek aan zeggenschap. Door zich te verenigen in een huurderscomitΓ© hopen ze iets meer inspraak mogelijk te maken.
Arthur Kneepkens, Femke Ravensbergen en Nina Karim van Oort van Bajesdorp vertellen over hun ervaring van het opzetten van een vrijplaats middenin een competatieve vastgoedmarkt.
– Angelo Bromet (Prospect) vertelt ons over de noodzaak om binnen een systeem dat jongeren van kleur systematisch uitsluiten een eigen broedplaats te beginnen.
– Cyril Stom (Crealisatie CoΓΆperatie) vertelt hoe je als broedplaatsontwikkelaar een faciliterende rol kunt innemen voor huurders/eigenaren die samen iets willen beginnen.
– Bart Stuart schreef mee aan het onderzoeksrapport ‘Geen Stad Zonder Kunst’. Wat kan Amsterdam leren van andere steden?

De avond wordt gemodereerd door Lieneke Hulshof (docent en hoofdredacteur Mr. Motley)

Dit symposium is terug te kijken via https://www.youtube.com/channel/UC2vBq4WnvgF87a1LUE_pA7A (vanaf 01:07:00)